Pikaopas Salon startup-kenttään

By | Startup | No Comments

Flickr Eran SandlerDisclaimer: sisältää vahvasti Salo-painotteista sisältöä

Salossa on eletty kohtuullisen tapahtumarikkaita viime vuosia. Nokian ja sittemmin Microsoftin vaiheittainen hiipuminen sai viimeisen sinetin tällä viikolla kun Microsoft ilmoitti matkapuhelintuotannon loppumisesta Suomessa ja noin 200 Espoossa sukkuloinutta salolaista liittyivät jonoon. Yllätys se ei enää ollut kenellekään, sillä peli tehtiin aika selväksi jo kaksi vuotta sitten. Minkäs teet kun kauppa ei käy.

Mutta historia ei ole tämän postauksen aihe vaan se mitä nyt tapahtuu. Matkapuhelintuotannon jäljissä on syntynyt paljon pöhinää, kuhinaa, sutinaa – valitse vapaasti mieleisesi buzzword. Erityisesti uusien yritysten tiimoilta Salossa on tällä hetkellä enemmän aktiivisuutta kuin koskaan aiemmin. Uusia alkuja haetaan erilaisissa ryhmissä ja tiimeissä, yrityksissä ja yritysten välillä. Tilaisuuksia on niin paljon, että osallistuminen kaikkiin olisi jo lähes kokopäiväinen työ.

Salon startup-skenen toimijoita

Aktiivisuudesta on myös syntynyt niin monta eri hanketta ja termiä, että kokonaiskuvaa ei enää ole helppoa saada. Yritin vetää yhteen erilaisia hankkeita ja toimijoita, jotta saataisiin edes jokin kokonaiskuva. Tässä on siis fokuksessa vain startupit. Muiden yritysten osalta on tietysti monia hankkeita ja ryhmiäkin.

Connecting Things on työnimi löyhälle salolaisten ohjelmistoyritysten yhteenliittymälle. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti, käy läpi potentiaalisia hankkeita ja etsii uusia mahdollisuuksia. Ryhmässä on sekä vakiintuneita yrityksiä että startupeja, mutta henki on vahvasti uutta etsivä, joten se voitaneen laskea osaksi startup-skeneä. Ryhmä on syntynyt osin spontaanisti, mutta Heikki Lahtinen ja Timo Rannikko Yrityssalosta vastaavat pitkälti käytännön koordinoinnista.

Hub Salo on Tiina Vainion 2012 perustama yhteisöllinen työtila. Siellä toimii toki muitakin kuin startup-yrityksiä, mutta paikka henkii vahvasti startup-henkeä. Eikä vähiten sen vuoksi, että Tiinan oma Membook tekee vahvaa nousua yhdistyskentässä.

Osaamiskeskittymä on lähinnä kaupungin ajama hanke, jolla pyritään luomaan Saloon erityisesti teolliseen internetiin keskittyvä kokonaisuus. Hankkeeseen liittyy Microsoftin kampus fyysisenä tilana ja toimintoja sen ympärillä. Startupit ovat varmasti fokuksessa kun hanke konkretisoituu.

Startupcenter on Microsoftin kampuksella toimiva tila, jossa ennen Microsoftilla työskennelleet ovat voineet aloittaa yritystoimintaa. Tilassa on myös säännöllisesti tapahtumia.

StartupHub on Yrityssalon ja siellä Heikki Lahtisen koordinoima hanke, jossa pyritään tukemaan startup-yhteisön kasvua. Osana toimintaa on Pöhinäpaja, jossa kokoonnutaan säännöllisesti etsimään ja tutkimaan uusia ideoita toteutettavaksi. Pöhinäpaja on nyt siirtynyt Yrityssaloon tiloihin, jolloin siihen voivat osallistua kaikki halukkaat.

Smartsalo on teknologia-osaajien yhdistys, joka pyrkii yhdistämään ja luomaan mahdollisuuksia jäsenistölleen. Yhdistys syntyi varsin spontaanisti viime vuoden uutisten jälkeen ja perustamiskokous pidettiin joulukuussa. Osa sen toimintaa ovat myös startupit.

Sosiaalisessa mediassa tiedossani on ainakin startup-yritysten ryhmä Facebookissa sekä hieman hiljaisempana pyörinyt Lean Startup Salo Meetup-ryhmä. Muitakin lienee.

Muita Salon nousuun liittyviä hankkeita ovat mm. #salostrikesback, Growing for Growth -hanke. Lisäksi Salossakin vaikuttaa Microsoftin tukiohjelma Polku / Kipinä, jossa uusia alkuja tuetaan eri tavoin.

Huh?

Tässä vaiheessa kontrollifriikki järsii jo muna-asennossa pöydän reunaa – liian paljon hankkeita ja nimiä, ei saa selvää! Pitää yhdistää ja koordinoida!

Itse en koe monia eri hankkeita ongelmaksi. Perustin 2012 kesällä – kun uutinen matkapuhelintuotannon loppumisesta tuli – Facebook ryhmän, jonka teemana oli hakea mahdollisuuksia ja unohtaa voivottelu. Ryhmästä seurasi paljon hyviä kohtaamisia ja ideoita. Itselleni tärkein läksy oli, että kun energia ja innostus on paikalla – kannattaa unohtaa koordinointi ja suunnittelu.

Moni yllä mainituista hankkeista on syntynyt yksilöistä itsestään. Niiden kannalta ehkä pahinta on liika kontrollointi ja suunnittelu. Ei sellaista innostusta olekaan, joka kestäisi työryhmät, toimintasuunnitelmat ja rahoitushakemukset. Uskoisin, että koordinointia parempi vaihtoehto on kaikkien eri toimijoiden mahdollisimman läpinäkyvä kommunikaatio. Sen avulla yksilöt voivat osallistua niihin ryhmiin, jotka kokevat sen arvoiseksi.

Promindan slogan on mielestäni yksi parhaista ja sopii mainiosti tähänkin – voiko sen hienommin sanoa?

Relax, nothing is under control

Vaikka Salossa on monella huoli tulevaisuudesta, on täällä samaan aikaan ennennäkemätön energia. Se näkyy katseista ja puheista jokaisessa kohtaamisessa.

Ruokitaan sitä ja annetaan palaa!

Pelastusala uuden edessä

By | Pelastusala | No Comments

Vuosittaiset palopäällystöpäivät pidettiin Turun Logomossa 7.-9.4.2016. Tapahtuman ajankohta olisi tuskin voinut olla herkullisempi, sillä uutinen pelastusalan hallintouudistuksesta julkaistiin juuri päivien alla. Sen merkittävin sisältö oli tietysti pelastuslaitosten määrän supistuminen 22:sta viiteen. Kuten sisäministeri Petteri Orpo palopäällystöpäivien aluksi vitsaili, uudistuksen kanssa oli tulla kiire, jotta homma saatiin taputeltua sopivasti tapahtuman alla.

Päivien merkittävin puheenaihe puheissa ja käytävillä oli luonnollisesti tulevan muutoksen pohtiminen. Jotain alan leppoisasta mentaliteetista ja toisaalta puolisotilaallisesta kulttuurista kertoo, ettei minkäänlaista muutosvastarintaa tuntunut esiintyvän.

Voisi kuvitella, että näin suurta uutista ei vuorokaudessa sulatella vaan muutama viikko menee sinkoillessa ja sekavassa paniikintunteessa. Tästä ei kuitenkaan näkynyt jälkeäkään vaan kaikki energia tuntui jo olevan tulevaisuudessa. Yksikään puheenvuoro tai kahvikeskustelu ei kohdistunut uudistuksen arvosteluun tai päätöksen kritisointiin.

Tästä asenteesta voisi ottaa monessakin organisaatiossa tai yrityksessä mallia tässä muutoksen ajassa. Menneen vatvominen on toki inhimillistä, mutta samalla täysin hedelmätöntä ja usein myös lamauttavaa. Mitä nopeammin muutos voidaan hyväksyä ja keskittyä tulevaan, sitä nopeammin ajatusprosessi voi käynnistyä ja uudenlainen tulevaisuudenkuva pääsee muotoutumaan.

Thinger palopäällystöpäivillä

Olimme siellä mekin. Yhdessä kumppanimme Veikko Nummela Oy:n kanssa esittelimme tapoja, jolla laadukkaita konepajatuotteita tuottava ja kaikkien tuntema yritys voi tehdä yhteistyötä uudenlaista ohjelmistokonseptia tuottavan startupin kanssa. Yhteistyön myötä pumppujen huolto- ja ylläpito helpottuu ja pelastuslaitokset voivat säästää euroja ja vaivoja. Olemme yhteistyöstä valtavan innoissamme.

Uskomme kumppanuuden olevan laajemminkin hyvä esimerkki siitä, mitä Suomessa pitää ja voi laajemminkin tehdä. Me teknologiaosaajat seurustelemme liian paljon toisten kaltaistemme kanssa, luemme samoja blogeja ja seuraamme samoja asioita. Siitä syntyy mielenmaisema, jossa kaikki miettivät ja yrittävät samoja asioita. Pahimmillaan kehitellään kissojen Tinderiä tai jotain muuta hieman arjesta irronnutta 🙂

On paljon hedelmällisempää kun mahdollisimman erilaiset yritykset ja ihmiset törmäävät. Teknologiaa voidaan hyvinkin hyödyntää osana konepajan tuotteita ja luoda jotain täysin uutta. Samalla opitaan, että kaikki maailman ongelmat eivät ratkea uusimmalla härpättimellä vaan täytyy löytää oikeat ongelmat ja oikeat ratkaisut.

Hello world!

By | Startup | No Comments

Ovatko kaikki nuoret yritykset startupeja? Ja jos ei niin mikä ne erottaa? Tämä keskustelu käydään aina tavan takaa eikä siihen selkeää vastausta olekaan. Wikipedia määrittelee startupin nuoreksi ja kasvuhakuiseksi yritykseksi. Muitakin määritelmiä – koko, ulkopuoliset omistajat – esitetään, mutta tarkkaa lokerointia ei ole.

Jotain rajanvetoja voi tehdä siinä, onko yrityksen ratkaisussa, liiketoimintamallissa tai markkinan ymmärryksessä jotain uutta vai onko se vain hieman vanhaa nopeampi / hitaampi / tehokkaampi / halvempi. Startupeihin liittyy usein myös tietty kulttuuri ja toimintatavat. Arvostukset, sanasto, tarinat – kaikki ne ovat osa skeneä. Ja se humalaton innostus, jota kaikki ulkopuoliset eivät aina oikein jaksa 🙂

Tyhjentävää määritelmää en keksi minäkään. Se on silti selvää, että startupin elämään liittyy suurempi epävarmuus kuin muuten nuoreen yritykseen. Varmaa ei ole ehkä asiakkaan ongelma eikä välttämättä oikein asiakaskaan. Oma tuote ja ratkaisu vasta muotoutuu. Rahoituksesta ja kaikesta muusta nyt puhumattakaan. Epävarmuutta ei tarvitse kaukaa hakea, sillä se on ihan lähellä.

Hetkittäin innostus ja mahdollisuudet salpaavat hengen. Ja jo seuraavassa hetkessä kuolemanpelko lyö katuun. Varmaa tulevaisuudessa on vain se, että se on jotain muuta kuin mitä suunnittelee. Sattuma istuu pöydän päässä ja oikuttelee minkä kerkiää. Startup-yrittäjä elää hyvin väkevästi sekä hyvät että huonot hetket. Ja se on mahtavaa.

Meillä Thingerissä on suuret ajatukset ja vahva visio tulevaisuudesta. Tästä matkamme käynnistyy. Haluaisin silti luvata itselleni, että muistan silti katsella ympärilleni ja nauttia matkasta. Sitä toivon myös kollegoille. Tätä on tilattu! Hei, hyvin se siitä menee!